2018. Február 18. 2:10

Frissitve04:17:07 AM GMT


Napenergia Napelem Önnek van már napeleme?


Önnek van már napeleme?

A világpiacon hiányt jósolnak a napelemek frontján, Európában és Magyarországon még bőséges a készlet.

Hazánkban nő az érdeklődés, annak ellenére, hogy támogatást ma csak a közszféra épületei kapnak.

A két éve tartó túlkínálat után szakértők attól tartanak, hogy hiány lesz a világon a napelemekből – számolt be a közelmúltban a Bloomberg Businessweek. A visszaesés a stagnáló európai piacokat nem érinti, a magyar forgalmazók sem érzékelik a csökkenést. Az egyik legnagyobb, napelemek forgalmazásával és felszerelésével foglalkozó hazai cég, a Manitu Solar Kft. 2012 és 2013 között 150 százalékos növekedést tapasztalt a támogatott projektek esetében. A növekedés szinte kizárólag az uniós forrásoknak köszönhető – mondta lapunknak Szolnoki Ádám cégvezető. A tiszta lakossági piac 20-30 százalékkal nőtt, ám rendkívül alacsony bázisról – tette hozzá.

A keresletnövekedés legfőbb oka, hogy a napelemek és az inverterek ára világszerte jelentősen csökkent az elmúlt két-három évben. Az élénkülést a jegybank kamatcsökkentési ciklusai is segítették, negatívan hatott rá azonban a rezsicsökkentés. Mivel uniós pénzeket ilyen célra állami, önkormányzati és egyházi intézmények kapnak, főként iskolák, óvodák, nyugdíjas otthonok áramtermelését váltják ki napelemekkel. A piac a rezsicsökkentés előtt saját lábon is megállt, s ezzel együtt és elérhető támogatások nélkül is nőtt – mondta Varga Pál, a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesületének elnöke a Napi Gazdaságnak. Hogy nem írnak ki, de ígérnek a lakosság számára pályázatot szintén hátrány, az emberek kivárnak és elnapolják a beruházást – közölte Varga.

A társasházak piaca Varga és Szolnoki szerint stagnál, a házak érdeklődnek, támogatás híján azonban nem fektetnek napelemekbe. Eltérően értékeli a helyzetet Szurop István, a társasházi ügyekkel foglalkozó szakportál, a Házfórum.hu vezető szerkesztője. (az oldalt az OTP Lakástakarék üzemelteti.) Szurop szerint a napelemár csökkenés és a hitellel kombinált lakástakarék konstrukcióknak köszönhetően egyre több társasház korszerűsít napelemekkel. A szekszárdi Alisca lakásszövetkezet eddig öt középmagas épület közösségi áramellátását oldotta meg napelemekkel (egy beruházás még zajlik). Az éves áramszámlát, mely 650-700 ezer forint között mozgott, kiváltjuk a törlesztéssel és 8 év után ingyen üzemel a lift, szellőzőrendszer, lépcsőházi világítás – mondta lapunknak Erős István, elnök. A beruházás költsége hétmillió forint, s a közös költség sem emelkedik – tette hozzá Erős, akinek nincs tudomása hasonló projektekről a városban.

 

Forrás:napigazdasag.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*