2018. Március 22. 18:37

Frissitve04:17:07 AM GMT


Címlap


A megújuló energia kulcsszerepet kap a lakáskorszerűsítésben

A megújuló energia kulcsszerepet kap a lakáskorszerűsítésbenÉvi 100 ezer lakás teljes felújítását ígéri a kormány januárban induló programja, s ebben fontos szerepet kapnak a megújuló energia eszközei.

Az első években 100 ezer, később 150-200 ezer lakásnak megfelelő épület teljes korszerűsítését ígérte Bencsik János a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdasági államtitkára a „Megújuló energiaforrások Magyarországon” című konferencián. A program a hazai kis- és középvállalkozások (kkv.) számára adna két-három évtizedes munkalehetőséget az ország egész területén, hiszen a teljes lakásállomány, valamint a középületek komplex felújítását tervezik úgy, hogy különösen a fűtés és meleg vízszolgáltatásban kiemelt szerep jutna a megújuló energiának, különösen a napkollektoroknak.

A korszerűsítési programtól az építőiparban mintegy hetvenezer, a kapcsolódó iparágakon keresztül több mint százezer munkahelyet remélnek, elsősorban a kkv-knál.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy egyszerűsíteni kell a megújuló energiával kapcsolatos szabályozást, csökkenteni a bürokráciát.

– A megújuló energia részarányának jelenlegi 6-ról 13 százalékra emelésével és a megfelelő technológiák kiválasztásával legkevesebb 70 ezer új munkahely jöhet létre, ha a hazai innovációra és kutatás-fejlesztésre fókuszálunk, illetve ha előnyben részesítjük a hazai alapanyagok, gyártást és összeszerelést – hangsúlyozta Olajos Péter energia- és klímapolitikai helyettes államtitkár.

Ezen túlmenően elengedhetetlennek Olajos, hogy kárpát-medencei szinten szerveződjön a megújuló energiával kapcsolatos oktatás, mert csak így tudjuk piaci pozícióinkat erősíteni, s állhatunk a regionális fejlődés élére.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás: