2018. Február 18. 1:54

Frissitve04:17:07 AM GMT


Bioenergia Biogáz Biogáz üzemet avattak Békés határában


Biogáz üzemet avattak Békés határában

A „zöldenergiát” az erőmű szerves trágyából állítja elő, éves teljesítménye 1,2 megawatt. Az üzem szomszédságában lévő tehenészetben keletkező „terméket”

használják fel, aminek segítésével 2100 háztartás éves áramszükségletét valamint 320 háztartás évi hőszükségletét biztosíthatják. A biogáz üzem melléktermékeként keletkezett szerves trágyával évente 1200 tonna műtrágyát váltanak ki.

- Egy éve sincs annak, hogy megtörtént a beruházás alapkőletétele, most pedig átadjuk azt az üzemet, amelyben egy hagyományos állattartótelep és a modern technológia kapcsolódik össze. A biogáz üzem több szempontból fontos: csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, lehetővé teszi 60 ezer tonna trágya kezelését és nem mellesleg áramot termel – 2100 háztartás évi áramszükségletének felel meg - , amit betáplálnak a szolgáltató hálózatába, ezzel a város energiabiztonságát fokozzák. Ugyanakkor a 140 főt foglalkoztató cég költségei csökkennek, ezt a forrást más célokra, egyéb fejlesztésekre használhatják fel – mondta dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az üzem avatási ünnepségén.

Hozzátette: a megújuló energiaforrások felhasználása fontos, és egyre fontosabb, ezért az állam is nagy hangsúlyt fektet rá. Ennek köszönhetően a korábban hulladékként kezelt melléktermék nem terheli a környezetet, miközben energiát nyernek belőle.

- Uniós képviselőként a mezőgazdasággal foglalkoztam, és már akkor érdekelt, hogyan lehetne a gazdálkodás költségeit csökkenteni. Ennek egyik fontos eszköze a megújuló energiák felhasználása, ezért folyamatosan lobbizok azon, hogy ezeket a „zöldenergiákat" ne csak a gazdaságok, vállalkozások használják, de a magánszektor is. Minden épülő vagy felújított szennyvíztisztító telep mellé biogázüzemet is kellene építeni, így elég hamar a gázfelhasználásunk akár 50-át is fedezni tudnánk – közölte Glattfelder Béla belgazdaságért felelős államtitkár.

A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. 2700 hektár szántóföldön gazdálkodik, ötszáz hektáron hibrid kukoricát termelnek és dolgoznak fel saját vetőmagüzemükben, ahol bérben is dolgoznak. Jelentős a tejtermelő ágazat, a tehenészetben 1200 az anyaállatok száma. A gazdaság árbevétele éves szinten mintegy kétmilliárd forint.

- A vállalkozás korábban sokféle tevékenységet végzett, ez a cég alakult át Hidasháti Mezőgazdasági Zrt-vé, mi 2007-ben vásároltuk meg. Komoly anyagi problémákkal küzdött a cég, elhatároztuk, hogy átalakítjuk, azokat az ágazatokat, amik nem voltak versenyképesek és csak veszteséget termeltek megszüntettük. Meghagytuk a vetőmagüzemet, a tehenészetet és a növénytermesztést, vetőmagtermesztést. Így tudtuk elérni, hogy két év alatt konszolidáltuk a céget. A tejtermelést 16-17 ezer literről 30 ezer literre növeltük – tudatta Végh László, a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója.Elmondta azt is, hogy mielőtt belevágtak a beruházásba, azt sem tudták, milyen egy biogázüzem, csak fotókon látták, de szakemberek segítségével rövid idő alatt tapasztalatokat szereztek, és mostanra felépült az üzem. A jó minőségű alapanyag megvan: a marhatelepről és a tyúktelepről a trágya, a tejüzemből a tejsavó, a növénytermesztésből pedig a siló. Ebből a „mixből" készül majd a gáz, vagyis az áram.

- A természet folyamatosan megújul, nekünk is ezt kell tennünk, hiszen egységben kell lennünk a természettel. A hagyományos erőművek mellett egyre fontosabb forrást jelentenek a biogázüzemek – mondta Pongrácz Péter, a Biogáz Unió Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Megtudtuk, hogy a beruházás összköltsége 1,3 milliárd forint, amiből 633 millió az EU-támogatás. Mindezek után nem maradt más hátra, mint elvágni a nemzetiszín szalagot, és az üzemet átadni a termelésnek.

 

Forrás:hír6.huHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Tárgy:
Hozzászólás:

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Név:* E-mail:*